20 Mayıs 2010 Perşembe

Red Hot Chili Peppers

1983 yılında Los Angeles’ta kurulan Red Hot Chili Peppers, bir lise mezuniyetinde çalmak için bir günlüğüne bir araya gelen müzisyenler vokalist Anthony Kiedis, bas gitarist Michael Balzary (Flea), gitarist Hillel Slovak ve davulcu Jack Irons tarafından oluşturuldu. İlk isimleri ‘Tony Flow And the Miraculously Majestic Masters of Mayhem’ olan grup, aynı yılın sonunda EMI plak şirketiyle sözleşme imzaladı.

Kendi adlarını taşıyan ilk albümleri “Red Hot Chili Peppers”ı 1984 senesinde yayınlayan RHCP, bu albümle ve albüm sonrasında çıktıkları turla fazla başarılı olmadı. 1985’te 2. albümleri “Freaky Styley”ı piyasaya süren grup, bu albümle de beklediği başarıyı yakalayamadı. Fakat şarkıları, üniversite radyolarında sık sık çalınmaya başladı.
1987 tarihli “The Uplift Mofo Party Plan” adlı 3. albüm, ABD müzik listelerine alt sıralardan da olsa girmeyi başardı.1989’da yeni üyeleri gitarist John Frusciante ve davulcu Chad Smith ile birlikte o zamana dek en büyük ticari başarıları olan “Mother’s Milk” adlı albümü piyasaya çıkaran RHCP, Slovak’ın anısına yazdıkları “Knock Me Down” ile listelerde 50. sıraya ulaştı ve ilk hitlerini yayınlamış oldu.
1990 yılında Warner Bros şirketine geçen ve ABD’de 7 milyon satan 5. albüm “Blood Sugar Sex Magik” piyasaya çıktı.1995 yılında piyasaya sürülen “One Hot Minute” tüm Dünya’da 5 milyon kopya satarak, 4 numaradan girdiği Amerika listelerinde 55 hafta boyunca yerini korudu.

1999 tarihinde piyasaya sürülen “Californication”, büyük bir ticari başarı elde ederek, grubu yeni kuşaklara tanıttı. 2001 yılında stüdyoya dönen RHCP, 2002 yılında Amerika listelerine 2 numaradan giren ve gruba en büyük ticari başarılarını kazandıran “By The Way” adlı albümle müzik piyasasına geri döndü.2006 yılında, 9. stüdyo albümü “Stadium Arcadium” yayınlayan RHCP, bu albümde toplam 28 şarkıya yer vererek ilk kez bir double albüme imza atmış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder